management development: het leiden van anderen

De transitie naar eerstelijnsmanager / teamleider

leiderschapspijplijn: DE EERSTE TRANSITIE

Management Development: het leiden van anderen


De eerste transitie die u als manager maakt in de Leiderschapspijplijn, is de overgang van persoonlijk leiderschap naar het leiden van anderen. U krijgt als werknemer ondergeschikten toegewezen en promoveert naar de rol van bijvoorbeeld teamleider, manager, supervisor of mentor van stagiaires en nieuwkomers.

Dat lijkt een natuurlijke overgang, maar het leiden van anderen is vaak de overgang waar veel mensen in struikelen. Vooral voor managers die voor het eerst leiding geven kan het moeilijk zijn om over te schakelen van 'zelf doen' naar 'delegeren'. Dat vergt een heel andere mindset.

Dat betekent bijvoorbeeld leren om tijd te nemen om het werk aan uw ondergeschikten toe te wijzen, dat te beoordelen en toe te passen.

Daarnaast wilt u een fantastisch team bouwen door voortdurende begeleiding en communicatie te bieden. Daarbij hoort het besef dat u niet (meer) in het team staat, maar bij het team.

Hoewel in veel ontwikkeltrajecten voor managers de nadruk wordt gelegd op vaardigheden, is de belangrijkste verandering op dit punt in de transitiepijplijn een verandering in waarden. Het bijvoorbeeld even belangrijk vinden om anderen productief te maken als zelf productief te zijn. Waarderen dat u niet zelf de resultaten haalt, maar dat je resultaten via anderen boekt.

Als deze eerste verschuiving niet goed wordt gemaakt, zullen alle volgende promoties de problemen alleen maar vergroten. Het resultaat is dat leiders de pijplijn gaan verstoppen. U moet leren om leidinggevend werk vanaf het begin te waarderen, niet alleen door het als een deel van je rol te beschouwen, maar als het doel van uw rol.

De doelgroep

De doelgroep bestaat uit managers van een team individuele medewerkers die aan hen rapporteren. Dat kan een klein of een groot team zijn.

Het belangrijkste is dat zij eerstelijns managers / teamleiders zijn en de verantwoordelijkheid hebben om het beste uit een team medewerkers te halen.

Het maakt daarbij niet uit of iemand net is begonnen in deze functie of er al jaren ervaring in heeft. Tijd alleen zorgt er niet voor dat een manager beter wordt.

Het programma

Het programma gaat in op de specifieke verantwoordelijkheden en prestatie verwachtingen voor de manager. Het zorgt ervoor dat de juiste werkwaarden, tijdsbesteding en vaardigheden worden ontwikkeld om succesvol te zijn in de rol van teamleider / eerstelijnmanager.

Het geeft een duidelijk perspectief op hoe teamleiders waarde creëren en leert hen om managementwerk en resultaten boeken door anderen te waarderen.

De praktijk

Alles is gebaseerd op de dagelijkse uitdagingen van de deelnemer. Bovendien betrekken we vaak de directe manager van de deelnemer in het leerproces.

In plaats dat de deelnemers de training naar hun werk brengen, brengen de deelnemers hun werk in de training. Daardoor is alles wat geleerd wordt in het programma direct en onmiddellijk toepasbaar in het werk van de deelnemers.

Download de brochure voor meer informatie

DE onderdelen van het programma

Maak van uw managers sterke leiders van anderen


Het "leiden van anderen" transitieprogramma pakt de drie belangrijkste elementen van de transitie aan, namelijk zakelijke waarden, tijdsbesteding en vaardigheden. Vooral het vermogen om leiders van anderen te ondersteunen bij het veranderen van hun zakelijke waarden is wat de blijvende impact van de programma's creëert.

Hieronder ziet u de belangrijkste elementen die een leider van anderen in dit programma leert.

Zakelijke waarden

 • Resultaten boeken via anderen
 • Het succes van ondergeschikten
 • Zelf als manager
 • Succes van de unit
 • Zichtbare integriteit

Tijdbesteding

 • Jaarlijkse planning (budget, projecten)
 • Ontwikkeling van ondergeschikten
 • Prestatiebeheer
 • Recruitment

Vaardigheden

 • Persoonlijk Leiderschap
 • Leiding geven aan anderen
 • Communiceren als een leider
 • Coachend Leiderschap
 • Team Leiderschap
 • Verandermanagement
 • Leidinggeven aan vergaderingen / overleg

INVESTEER OM DE GOEDE REDEN

Waarom investeren in de ontwikkeling van uw teamleiders?

Leiders van anderen zijn uw eerstelijnsmanagers / teamleiders. Zij geven leiding aan ongeveer 80-90% van alle werknemers in de organisatie. Dit maakt hen tot een kritisch personeelsbestand.

Teamleiders hebben de grootste dagelijkse impact op betrokkenheid, motivatie, houding, baantevredenheid, kwaliteit en behoud van werknemers.

Zij maken het product of de dienst mogelijk. Zij overzien het eigenlijke werk in elke fase van het proces en zijn verantwoordelijk voor het personeel dat daadwerkelijk het product aanraakt of de dienst levert.

Het resultaat van een teamleider die zijn leiderschapsrol niet goed vervult, is direct zichtbaar en meetbaar.

PROBLEMEN BIJ DEZE TRANSITIE

Typische transitie problemen bij de eerstelijnsmanagers / teamleiders

In het programma zullen we teamleiders ondersteunen bij het overwinnen van de typische transitie die hier vaak ontstaan. Vaak zijn dit gedragingen die u ook ziet bij meer ervaren teamleiders:

 • Micromanagement in plaats van delegeren 
 • Concurreren met ondergeschikten over "wie het het beste weet" 
 • Moeilijke gesprekken vermijden met ondergeschikten 
 • Het werk van ondergeschikten overnemen, in plaats van hen hun eigen werk te laten doen
 • Vragen van ondergeschikten ervaren als een verstoring dan als een kans om hen te coachen en te ontwikkelen

Uw teamleiders hebben de grootste dagelijkse impact op betrokkenheid, motivatie, houding, baantevredenheid, kwaliteit en behoud van werknemers.

Organiseer dit programma voor uw belangrijkste managers

Vul het formulier in en we nemen contact met u op om samen de mogelijkheden voor uw organisatie te bespreken.

Uw Voornaam
Uw Achternaam
Uw zakelijke e-mailadres
Uw zakelijke telefoonnummer
Geef een korte uitleg over uw vraag (optie)
0 of 350

Het invullen van dit formulier verplicht u tot niets. We bespreken alleen samen de mogelijkheden.