De leiderschapspijplijn

Het ontwikkelen van managers is meer dan alleen nieuwe vaardigheden leren

Wat is een leiderschapspijplijn?


Een leiderschapspijplijn wordt gebruikt om een methode te hebben voor het bepalen van kandidaten die geschikt zijn voor een (volgende) managementrol. Dat bevat ook de processen voor hun ontwikkeling naar dat niveau, waarbij alle vormen van ontwikkeling, evaluatie, opleiding en promotie van werknemers worden meegenomen.

Als een leiderschapspijplijn goed is opgezet, dan identificeert, koestert en promoveert deze toptalent. Openstaande posities kunt u dan van binnenuit opvullen. U bent dan niet meer afhankelijk van de externe arbeidsmarkt.

Op deze manier biedt u medewerkers en managers ook een duidelijk pad om ze klaar te stomen voor (volgende) managementposities.

Waarom een leiderschapspijplijn?


Het opbouwen van een sterke leiderschapspijplijn vergt natuurlijk een investering in tijd en energie. Maar als u dat goed doet, is het meer dan de moeite waard.

Een sterke leiderschapspijplijn is een talentenmagneet. Het standaardiseert niet alleen ontwikkeling, maar motiveert ook medewerkers en bevordert een langdurige betrokkenheid bij je organisatie. U koestert intern talent en creëert een sterke managementpool, die meer interne promotie mogelijk maakt en waarmee opvolgingsplanning eenvoudiger wordt.

Leiderschapspijplijnen kunnen niet halfslachtig worden opgebouwd. Je moet ze echt waarderen als essentiële bedrijfsprocessen. En wanneer ze dat zijn, worden ze voor uw organisatie een sterk concurrentievoordeel.

de opzet

Een Leiderschapspijplijn


Een leiderschapspijplijn bestaat uit maximaal 6 zogenaamde transities naar een hogere managementfunctie, die meer zijn dan alleen een training. Elk bedrijf kan, afhankelijk van de grootte van de organisatie, een andere pijplijn hebben.

Het begint bij het ontwikkelen van medewerkers naar de eerste managementrol (het leiden van anderen) tot de hoogste managementrol: het leiden van een enterprise (CEO).

De 6 transities:

  1. Leider van anderen
  2. Leider van leiders
  3. Functioneel leider
  4. Organisatie leider
  5. Groep leider
  6. CEO Corporate

leiderschap ontwikkeling op elk management niveau

De Transitiepijplijn en MD-programma's


De meeste MD- en leiderschapsprogramma's die we tegenkomen zijn alleen gebaseerd op het ontwikkelen van vaardigheden. Natuurlijk zijn vaardigheden belangrijk, maar deze komen voor een groot deel juist voort uit de verandering van zakelijke waarden en tijdsbesteding bij elke transitie. Naast vaardigheden moeten MD-programma's dus ook bestaan uit de laatste twee onderwerpen. Klik op onderstaande knoppen voor een uitgebreide uitleg van elke transitie.

Transitie 1

Van het leiden van jezelf naar het leiden van anderen

Transitie 2

Van het leiden van anderen naar het leiden van leiders

Transitie 3

Van het leiden van leiders naar functioneel leider

Transitie 4

Van functioneel leider naar organisatie leider

5 kenmerken van een leiderschapspijplijn

Bouw een sterke leiderschapspijplijn


Het vermogen om van binnenuit te promoten

Een van de beste indicatoren van een sterke leiderschapspijplijn is het vermogen om van binnenuit promotie te maken. Meer dan 20-30% van de Raden van Bestuur vervangen vertrekkende CEO's door externe kandidaten. Op korte termijn lijkt dat misschien een efficiënte oplossing, maar als u op de lange termijn gedwongen bent om extern te werven kost dat uw bedrijf geld, tijd en talent.

Een gezamenlijk eigendom

Hoe eenvoudig uw pijplijn ook is, niemand is verantwoordelijk voor het hele proces. Het is niet aan uw CEO (of HR) om leiders te ontwikkelen voor elke managementrol in uw organisatie. U moet samen een pijplijn bouwen en onderhouden. Dat vereist een volledige inzet van bestuur, leidinggevenden, managers en opvolgings-kandidaten om te kunnen functioneren zoals het hoort.

Transparantie

Werknemers met veel potentieel kunnen ervoor kiezen de organisatie te verlaten als zij geen doorgroeimogelijkheden zien. Juist daarom moet het management zijn leiderschapspijplijn zo transparant mogelijk maken. Het communiceren van het ontwikkelings- en promotieproces heeft een positieve invloed op de motivatie van werknemers, hun betrokkenheid bij de organisatie op de lange termijn en bij het aantrekken en behouden van toptalent.

Houd het eenvoudig en consistent

Leiders hebben de neiging aan te nemen dat een succesvolle pijplijn complex is. In werkelijkheid is minder juist meer. Een eenvoudige en consistente structuur stelt werknemers in staat om de leiderschapspijplijn beter te begrijpen. Dit maakt promotie haalbaarder, wat op zijn beurt de motivatie en betrokkenheid bij talent-ontwikkelingsactiviteiten verhoogt.

Houd vooruitgang bij

Een succesvolle leiderschapspijplijn houdt systematisch de vooruitgang bij. Studies hebben aangetoond dat het meten en opvolgen van inspanningen om talent te ontwikkelingen na verloop van tijd de kans aanzienlijk verhoogt dat doelstellingen worden bereikt. En wanneer managers de tijd nemen om volgelingen te coachen door het talent ontwikkelingsproces, is de kans op blijvende gedragsverandering veel groter.

8 voordelen van een leiderschapspijplijn

Profiteer van de voordelen van een Leiderschapspijplijn


U kunt de planning van opvolging en de ontwikkeling en selectie van managers in uw organisatie veel eenvoudiger maken.

Individuele managers zien duidelijk de kloof tussen hun huidige en de gewenste prestaties en de hiaten in hun opleiding en ervaring.

HR kan ontwikkelings-beslissingen nemen op basis van waar mensen tekortschieten in vaardigheden, tijdsbesteding en werkwaarden, in plaats van alleen te vertrouwen op algemene opleidings- en ontwikkelingsprogramma's.

Of iemand klaar is voor een overstap naar het volgende managementniveau kan objectief worden beoordeeld, in plaats van te worden bepaald door hoe goed hij of zij in de huidige functie presteert.

Leiderschapspassages bieden u een manier om de selectie te verbeteren. In plaats van selectiebeslissingen alleen te baseren op prestaties uit het verleden, persoonlijke connecties of voorkeuren, kunnen managers aan een hogere, effectievere norm worden gehouden.

Een goed gedefinieerde pijplijn verschaft u een diagnostisch instrument dat helpt de mismatches tussen de capaciteiten van individuen en hun managementniveau te identificeren. Daarom is het waarschijnlijker dat de situatie wordt verholpen of, indien nodig, dat de persoon die niet aan de eisen voldoet, wordt verwijderd.

Het helpt u om mensen op het juiste tempo door leiderschapspassages te loodsen. De pijplijn biedt een systeem om te identificeren wanneer iemand klaar is om door te stromen naar het volgende managementniveau.

Het vermindert de tijd die nodig is om iemand voor te bereiden op de hoogste leidinggevende functie in een bedrijf. Omdat de pijplijn duidelijk definieert wat nodig is om van het ene niveau naar het volgende te gaan, wordt er weinig of geen tijd verspild aan banen die alleen maar vaardigheden dupliceren.

kennismaken

Maak uw MD-programma's met een Leiderschapspijplijn

Vul het formulier in en we nemen contact met u op om samen de mogelijkheden voor uw organisatie te bespreken.

Uw Voornaam
Uw Achternaam
Uw zakelijke e-mailadres
Uw zakelijke telefoonnummer
Geef een korte uitleg over uw vraag
0 of 350